Ken je het gevoel van…..

September 26th, 2017

Op een zondag in augustus besloten mijn echtgenoot en ik om naar Zutphen te gaan. Waarom Zutphen? Omdat onze buurman er zo enthousiast over verteld had en omdat wij van steden trips houden. We waren nog nooit in Zutphen geweest en dus gingen we op pad. Heel relaxed per trein.

Het binnenrijden over de spoorbrug met een prachtige gezicht op de rivier de IJssel geeft een mooi Hollands plaatje. Wij zijn direct de binnenstad ingelopen van deze oude Hanzestad. Hier vind je overal de sporen van de rijke historie met mooie oude panden en gevels, leuke oude straatjes en mooie musea. Er is zoveel te zien, eigenlijk te veel voor een zondagmiddag. Op dat moment wisten we al dat we terug zouden komen.
Via het centrum zijn we naar de haven gelopen om vervolgens op de IJsselkade te komen. Met een prachtig gezicht op de rivier. Omdat het daar nogal waaide zochten we snel weer de beschutting op van het oude centrum. Het werd ook wel tijd voor een glas wijn met iets hartigs erbij.

Bij een van de terrassen op de Groenmarkt werden we door een charmante man in kok kostuum aangesproken. Hij triggerde mij, normaal vind ik het niet prettig als ik zo aangesproken wordt.
Maar als professional kijk ik ook altijd om me heen. Nieuwsgierig naar hoe er met gastvrijheid wordt omgegaan, en hoeveel aandacht gasten krijgen.
Het leek of deze man onze gedachten kon lezen. Hij adviseerde ons een plaatsje in de zon, bracht kussentjes en vroeg of we soms een fleece deken wilden, het was toch een beetje fris merkte hij op. Wat een aandacht.

Vervolgens schonk hij in fonkelende glazen een heerlijk glas Marokkaanse witte wijn voor ons in en adviseerde een schotel met Mezzes. Een soort tapas, maar dan op z’n Marokkaans. Er kwam een prachtige schaal op tafel met de heerlijkste hapjes en er was ook nog rekening gehouden met mijn intolerantie voor gluten en lactose. Was dat smullen. Natuurlijk kwam deze “kok”
(wat hij niet bleek te zijn) vragen of alles naar wens was en of hij ons met nog meer heerlijks kon verblijden. En ja, we reisden toch per trein dus dat tweede glas wijn kon er wat ons betreft wel bij..

Dit is nou wat ik bedoel met “Klantvriendschap”. Hoe fijn zou het zijn als je dat gevoel van je echt gast of klant voelen altijd zou hebben.

Het restaurant? Sultani, Groenmarkt 2 in Zutphen.

Jeannette van Namen